czwartek, 24 listopada 2016

Domowa piekarnia

Coraz większą popularnością cieszy się samodzielne pieczenia chleba. Na rynku dostępne są specjalne maszyny, ale jeśli ktoś taką nie dysponuje, wcale nie musi koniecznie się w nią zaopatrywać, ponieważ chleb z powodzeniem można również upiec w zwykłym piekarniku.







Choć może się wydawać, że upieczenie chleba to bardzo trudna sztuka, wystarczy przejrzeć przepisy, dostępne na przykład w Internecie, by przekonać się, że jest to tak samo łatwe, jak upieczenie prostego ciasta. Kluczowe są tylko odpowiednie składniki - zakwas, jeśli jest używany, świeże drożdże, odpowiednia mąka (często wymagana jest specjalna mąka do pieczenia chleba, ale można ją kupić bez trudu) oraz mieszanka ziaren. Jedną z zalet samodzielnego pieczenia jest właśnie fakt, że można dodać do chleba wręcz nieograniczoną ilość ziaren, piekarnie zaś zwykle oszczędzają na tym smakowitym dodatku.

Dla wielu osób na pewno istotny będzie też fakt, że chleb nie zawsze trzeba wyrabiać. Można znaleźć przepisy, w których wyrabianie rękami zastąpione jest przez wykorzystanie miksera, co stanowi duże ułatwienie i oszczędność czasu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz