czwartek, 9 lutego 2017

Ciasto pięknie przystrojone


Na kulinarnych blogach czy w gazetach często można zobaczyć pięknie fotografie ciast, co do których można mieć pewność, że nie tylko są smakowite, ale również przez swe piękno stanowią prawdziwe małe dziełko sztuki.


Choć niezaprzeczalnie trzeba posiadać pewną dozę wyobraźni, by móc pięknie zdobić ciasta i zachwycać nimi swoich gości, to można znaleźć w tym wielką pomoc. Przede wszystkim w sklepach dostępny jest ogromny wybór różnego rodzaju dekoracji na ciasta. Są to nie tylko polewy i lukry, często w bardzo fantazyjnych kolorach, czekoladowe czy cukrowe elementy, np. kwiatki i listki, ale też posypki, czekoladowe krople itp. Jeśli ktoś chce czegoś jeszcze lepszego, może poszukać inspiracji choćby w Internecie. Doskonałym i na pewno niebanalnym sposobem na udekorowanie ciasta, np. wielkanocnego mazurka, są płatki jadalnych róż umaczane w białku. Wbrew pozorom, nie jest trudno to wykonać, zaś efekt jest po prostu zachwycający.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz