piątek, 23 września 2016

Kapuśniak z młodej kapusty

Popularną potrawę kuchni polskiej, jaką jest kapuśniak, można przyrządzać na dwa sposoby - z kapusty kiszonej bądź słodkiej. W tym drugim przypadku znakomity jest zwłaszcza kapuśniak z młodej kapusty, który warto przyrządzić, gdy tylko warzywo to pojawi się w sprzedaży.
Taka potrawa bowiem ma same zalety - jest lżej strawna niż przyrządzona ze starszej kapusty, znacznie bardziej łagodna w smaku niż kapuśniak z kapusty kiszonej, a przy tym szybko się gotuje. Dodatkowo, jeśli zupę odpowiednio się doprawi, może być wspaniale aromatyczna, a przypraw nie warto żałować, gdyż to one w znacznej mierze decydują o walorach smakowych.

Kapuśniak najlepiej smakuje, gdy przyrządzony jest na żeberkach. Warto również dodać kawałek wędzonki, ponieważ dodaje ona aromatu, ponadto zupa jest wówczas bardziej pożywna. Poza tym nie powinno zabraknąć sporej ilości liści laurowych, ziela angielskiego i najważniejszej przyprawy - świeżego koperku, który wspaniale pachnie, a także dekoruje zupę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz