piątek, 13 maja 2016

Spaghetti carbonara - pomysł na szybki obiad


Pomysłem na szybki obiad, który znakomicie sprawdza się w przypadku dużego głodu jest spaghetti carbonara. Ta inna odmiana spaghetti jako pomysł na szybki obiad jest w stanie zadowolić kubki smakowe niemal każdej osoby.


Do przygotowania dwóch porcji spaghetti carbonara potrzebne będzie pół paczki makaronu spaghetti (około 200 g), 100 g boczku, 2 duże jajka, 30 dag tartego sera, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, olej, sól i pieprz. Aby przygotować tą potrawę, w pierwszej kolejności należy wstawić wodę na makaron, posolić ją i dodać nieco oleju. Gdy woda się zagotuje trzeba wrzucić do niej makaron i gotować zgodnie z instrukcją. W międzyczasie należy pokroić boczek w małe paseczki, a czosnek i pietruszkę posiekać. Pokrojony w kostkę boczek smaży się na oleju przez 2 minuty, co chwilę go mieszając, a gdy się zarumieni, dodaje się do niego natkę pietruszki wraz z czosnkiem i podgrzewa przez kolejne pół minuty. Następnie dodaje się do całości ugotowany makaron spaghetti, połowę startego sera oraz pieprz i wszystko miesza ze sobą, po uprzednim odstawieniu patelni z ognia. Kolejnym krokiem jest wbicie do osobnego naczynia dwóch jaj, roztrzepanie ich i wymieszanie z potrawą na patelni tak, by powstał kremowy sos. Na końcu tak przygotowane spaghetti carbonara nakłada się na talerze posypując resztą tartego sera i pieprzem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz