środa, 8 lipca 2015

O czym trzeba pamiętać przy robieniu ciasta drożdżowego?

Ciasto drożdżowe jest bardzo smaczne, ale wymaga cierpliwości. Dlatego też, jeżeli ktoś się zastanawia, jak zrobić szybko ciasto drożdżowe, to niech lepiej od razu pomyśli o innym przepisie. Ciasto drożdżowe jest niezwykle czasochłonne, ale jak się uda, to wszyscy nim się zajadają z rozkoszą.



Każdy przepis na ciasto drożdżowe podkreśla to, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a mleko do drożdży, a nawet mąkę należy lekko podgrzać. Natomiast tłuszcz należy rozpuścić i delikatnie przestudzić. Najlepsza do ciasta drożdżowego jest przesiana mąka pszenna, typ 550. Jeżeli zależy nam na cieście puszystym, to lepiej zastosować same żółtka. Niezwykle istotny jest proces wyrabiania ciasta. Dobry przepis na ciasto drożdżowe będzie podkreślał ważność ręcznego wyrabiania ciasta. Dzięki temu, wszystkie składniki mogą nagrzewać się od ciepła rąk, co sprzyja lepszemu łączeniu składników. Ciasto jest wyrobione, kiedy swobodnie odchodzi od rąk i się nie klei. Trzeba je wtedy przykryć jakąś ściereczką lub gazą i odstawić, aby wyrosło.

Jak widać, najlepsze polskie ciasto drożdżowe wymaga wiele czasu oraz cierpliwości. Natomiast efekty smakowe z pewnością warte są tego poświęcenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz