Według wielu ludzi najbardziej smakowite i jednocześnie najlepsze polskie ciasto, jest to zwykłe ciasto drożdżowe z kruszonką, szczególnie świeżo wyjęte z piekarnika, jeszcze nawet gorące. Podobno w tej formie nie jest zbyt zdrowe i powinno się czekać aż wystygnie, ale kto by się tym przejmował.
Ciasto drożdżowe, zrobione z naturalnych składników, ma dość długi okres przydatności do spożycia. Niektóre osoby bardzo lubią już takie wysuszone ciasto drożdżowe z masełkiem i miodem, dżemem lub konfiturą. Co ciekawe, takie mocno czerstwe ciasto drożdżowe pozytywnie wpływa na regulację trawienia oraz może obniżać cholesterol. Jak to możliwe? Wszystko przez drożdże, którą są niezwykle cennym źródłem witamin z grupy B oraz fosforu, żelaza, miedzi i cynku.
Podstawowy przepis na ciasto drożdżowe jest niezwykle proste, aczkolwiek wymaga trochę czasu, gdyż trzeba poczekać na wyrośnięcie ciasta. A jeżeli dla kogoś najważniejsze jest, jak zrobić szybko ciasto drożdżowe, to jest pewien sposób. Mianowicie trzeba ciasto przygotować i takie gotowe, surowe lub upieczone, zamrozić. A jak zajdzie chęć, to wystarczy odmrozić. To jest naprawdę prosty przepis na ciasto drożdżowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz